MÁTYÁSFÖLDI ALPHA!

AMIT ÉRDEMES TUDNI AZ ALPHA KURZUSRÓL

MI AZ ALPHA? 

Az Alpha egy 10+2 (1 nyitó  és 1 záró) alkalomból álló előadás-sorozat; gyakorlati bevezetés a keresztény hit alapjaiba, sok érdekes, a kereszténységgel kapcsolatos kérdésről szól (Jézus, bűn, megváltás, Biblia, ima, hit, Isten vezet, Szent-lélek, gonosz stb.).

Helyszín: a Plébánia Közösségi Háza. (1165 Pilóta u. 27.)
Kezdés hétfő esténként 19:00 órakor egy szerény vacsorával, majd egy kb. 40 perces videó-előadás Nicky Gumbellel, amelyet kiscsoportos beszélgetés követ. Befejezés 21:45-kor.
Az Alpha meghatározó része az „Alpha lelki nap”, melyre egy szombati napon, vidéki helyszínen kerül sor (általában az ötödik vagy hatodik alkalom után).

Az Alpha minden érdeklődő számára egy lehetőség, hogy rátaláljon a keresztény hit forrására, illetve felfrissítse a kereszténységről szerzett ismereteit. „Nyisd ki szíved, figyelj, tanulj, fedezd fel, beszéld meg és kérdezz bármit!” Minden összejövetel közös étkezéssel kezdődik, amely jó alkalom arra, hogy megismerjük egymást. Az előadások és beszélgetések hangvétele könnyed, visszafogott, barátságos és szórakoztató. Az Alpha kurzuson nincs túl egyszerű vagy túl ellenséges kérdés.

KINEK SZÓL AZ ALPHA?

Az Alpha mindenkinek szól, különösen azoknak ajánlott akik:

 • érdeklődnek a kereszténység iránt,
 • újonnan tértek meg, vagy újonnan lettek tagjai a plébániának,
 • plébániánk azon tagjai akik szükségesnek tartják felfrissíteni hitük alapjait,
 • indíttatást éreznek magukban a missziós szolgálatra.

Az Alpha kurzus nem kerül pénzbe, azonban a kurzus folyamán a résztvevők önkéntes alapon hozzájárulhatnak a vacsorák költségeihez.

PROGRAM:

Az Alpha előadásai:

Bevezető alkalom – ünnepi vacsora és rövid előadás „A kereszténység unalmas, hamis és elavult?”  címmel.

Az Alpha kurzus előadásai:

További előadások:

 • Kicsoda Jézus?
 • Miért halt meg Jézus?
 • Hogyan lehetek biztos a hitemben?
 • Miért és hogyan olvassam a Bibliát?
 • Miért és hogyan imádkozzam?

Lelki napon— három előadás a Szentlélekről:

 • Kicsoda a Szentlélek?
 • Mit tesz a szentlélek?
 • Hogyan telhetek be szentlélekkel?
 • Hogyan vezet minket Isten?
 • Hogyan állhatok ellen a gonosznak?
 • Miért és hogyan beszéljünk másoknak Jézusról?
 • Isten ma is gyógyít?
 • Mi az Egyház?
 • És végül a záró ünnepi alkalommal — ahova vendégeink is vendégeket hívnak — bemutatjuk milyen az Alpha kurzus…?

ALPHA ELINDÍTÁSA A MÁTYÁSFÖLDI SZENT JÓZSEF PLÉBÁNIÁN:

Első alkalommal 2014. szeptember 22-én indult Alpha kurzus plébániánkon, azóta minden ősszel és kora tavasszal indítunk egy újabbat. Az induló Alpháról a részletes tudnivalókat  mindig megtalálhatjuk a Mátyásföldi Plébánia honlapján

JELENTKEZÉS RÉSZTVEVŐNEK:

Ha felkeltettük érdeklődését, jelentkezni lehet Gödölle Márton atyánál a Mátyásföldi Szent József Plébánián személyesen, vagy a 06-30/263-8524 – és Szabó Szilárdné, Jutka Alpha-felelősnél a 06-30/900-3454 mobil számokon levélben a mf.sztjozsef.alpha@gmail.com  e-mail címen,. Ha az induló Alphával kapcsolatos kérdésed lenne, azt is felteheted ugyanitt.

További információk találhatók  a  http://alpha.org.hu  honlapon.

MIT MONDANAK AZOK, AKIK MÁR JÁRTAK NÁLUNK:

Mónika:
„Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kurzust, aminek az elvégzése után egy teljesen más embernek érezhetitek magatokat (Személyes tapasztalat)… Szerintem nagyon fontos egy olyan közösség ahol önzetlen  szeretettel, kedvességgel,segítőkészséggel találkoztok. Ahol megtalálhatjátok a lelki békéteket, boldogságotokat. Mert szerintem a boldogság az, amit minden ember hajszol.

Én ezt az érzést Istenhez való közeledésem során kezdtem érezni. És hogy hogyan kell közeledni Istenhez, hogyan szól hozzánk, hogyan segít ha kérjük? Hát ezt tanultam meg az Alpha kurzuson. S ennek a bölcsességnek a megszerzésében remek emberek voltak a segítségemre, élükön Márton Atyával, aki közvetlenségével és kedvességével példája az Isteni szeretetnek, de ugyanezt a kedvességet tapasztaltam az Alpha kurzus segítőitől is. Ezúton is szeretném megköszönni nekik azt a mérhetetlen kedvességet, amivel fogadtak minket minden egyes alkalommal. Mindent köszönök.”

 Józsi:
„Nemrég jöttem rá; az élethez BÁTORSÁG kell! És a hithez is, nagy bátorság kell!
Biztatom ismerőseimet, szedjék össze bátorságukat és vállalják ezt a nagy kalandot! Szembe nézni önmagunkkal, feltenni saját magunknak olyan kérdéseket, amikhez soha nem volt időnk, kedvünk, merszünk…. az nagy dolog! Arról nem is beszélve, hogy találkozni a Jóistennel — közösségben, csoportban, vacsorán —, és elindulni felé, nos… ahhoz is nagy bátorság kell! Ehhez jó kezdet egy Alpha kurzus.
Én az első Mátyásföldi Alphán vettem részt. Meghatározó élmény volt számomra, megerősített abban: ez valóban működik, egy nagyon ütős módszer, hatékony, de szelíd, nem tolakodó, hagy időt az érlelődésre, ugyanakkor rendszeres is.
Bátran ajánlom másoknak, ismerőseimnek is, mert tudtam ám az Alpháról, de amikor megtapasztaltam, akkor tudtam csak igazán az értékét felmérni!
A vendéglátás egyszerűen pazar. Nemesen egyszerű, de figyelmes! A társaság kedves, szívélyes, kicsit sem nyálas vagy tolakodó. Nem riasztó, inkább hívogató. Szerintem aki utat keres, az örülhet, ha rátalál erre az útra.”

 Irén:
„Én az Alpha-t, nagyon hasznosnak találtam… Mindig is tudtam, hogy az Istentől való eltávolodásunk olyan szakadék építése, amely után sok esetben mi magunk sem hisszük el, hogy onnan is lehet még visszaút. Életünk sok esetben reménytelennek látszó homályából elindulva valóságos ébredés a hétről-hétre kapott tanúságtétel — egy reményteli útmutatás a “semmiből a jövőbe”.
Igazi meglepetés már a fogadtatás is, hiszen szinte észre sem veszi az érkező — egy ízlésesen terített asztal körül ülve finom vacsora fogyasztása közben —, ahogy korábban akár teljesen ismeretlen emberek társaságában nyitott szívvel és üde lelkesedéssel beszélgetve körülveszi Őt a Szeretet.”

 Mari:
„Régi hiányt pótolva kerestem a lehetőséget, hogy közelebb kerüljek a keresztelésemmel kapott vallásom megismeréséhez. Oly korban születtem, hogy a hitoktatás még gyerekkoromban váratlanul megszakadt és az igazi okát sem tudtam.
Amikor a templomban rátaláltam az ALPHA kurzus szórólapjára, világossá vált, hogy van megoldás… Jelentkeztem és egy olyan megnyugtató családias közegbe kerültem, ahol a hit és szeretet révén olyan kérdésre is választ kaptam, amit fel sem tettem. A közös finom vacsorák és beszélgetések ezt a meghitt érzést csak fokozták. Örömmel vártam az újabb és újabb szeretetteljes találkozásokat.”

 Gyuri:
„A kurzus minden tekintetben felülmúlta a várakozásaimat! Nicky Gumbel előadásai, Márton atya magyarázatai, a beszélgetések, és mások gondolatainak, megéléseinek megismerése érthető, humoros, ugyanakkor mély tartalmúak voltak. Sok téves, zavaros hit-képemet sikerült letisztázni. Érthetővé, egyértelművé váltak számomra azok az alapok, melyek ilyen megvilágítás után segíthetnek a további keresésben. Azóta jobban vágyom az Istennel való kapcsolatra, és a közösségbe tartozásra.
Nagyon szerettem a hétfőket. Még soha nem voltam ilyen vegyes összetételű csapatban, de az Alphán teljesen testvéri, közvetlen, szeretetteljes volt a légkör, ezért mertem mélyebb, személyes dolgokról beszélni, kérdezni. Soha nem volt senki kioktató vagy lenéző a tudatlanságom miatt, ezért mindig oldott hangulatban voltam. Talán sokat is beszéltem, mert meghallgattak!
A vendéglátás olyan volt, mint egy igazán jó családban, ünnepi alkalmakkor. Nagyon finomak, különlegesek voltak a kaják, meghitt volt a környezet, és az áldás, hálaadás még soha nem volt nekem ilyen megható. Soha nem hallottam még énekelve az asztali áldást, ez egy életre szóló élmény volt.
Az érdeklődőkkel csak annyit osztanék meg, hogy az Alpha kurzus kihagyhatatlan, ha egy szemernyi érdeklődés is van. Isten hív mindenkit, most épp az Alphán keresztül. Egy csodálatos élmény, amiben a legjobb az, hogy ez csak a kezdet!
Hála Istennek, Nicky-nek, Márton atyának, a segítőknek, és a közösségnek! Köszönöm, hogy részt vehettem a kurzuson!”

ALPHA KLUB

A korábbi kurzusok vendégeinek kezdeményezésére 2015-ben létrehoztuk az Alpha-klubot, melynek keretében az eddigi kurzusokat elvégzett vendégeink minden hónap utolsó csütörtökén ismét találkozhatnak 19:00-21:30 között.

Hogy milyen is az Alpha-klub? Együtt vagyunk — és úgy mint az Alpha kurzuson —, megnézünk, egy-egy rövid filmet illetve meghallgatunk egy rövid tanítást, beszélgetünk… Jézusról, Bibliáról, hitünkről, kétségeinkről, nehézségeinkről és közben a batyunkból előkerült finomságokat majszoljuk… és amikor hazamegyünk, úgy érezzük, a szívünk tele van szeretettel, hálával… Újból átérezzük a Szeretet-, Isten erejét.”

ALPHA TÖRTÉNETEK:

https://www.youtube.com/watch?v=1OrGB9Jtsk8&list=PLzX-7QnqcjGgAfSQWf3qLlSVJQfDbT8Bj&index=3

Összeállította: Szabó Szilárdné, Jutka Alpha-felelős
Utoljára aktualizálva 2018. januárjában

Alpha