A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia rendelkezéseket adott ki a koronavírus járvány megelőzése érdekében a templomi liturgiákkal kapcsolatban

Ma, a szombat esti misével ezek a rendelkezések nálunk is érvénybe lépnek.
Különösen a kézbe áldozás kapcsán figyeljünk oda, hogy csak ezen a módon lehetséges az áldozás. Sokak számára, akik eddig a nyelvre áldozás lehetőségét választották, ez talán szokatlan lehet.
A kézbe áldozás egyetlen lehetséges módját is előírja az egyház. Két nyitott tenyerünket keresztben egymásra helyezve fogadjuk Krisztus testét a szentostyában, amit aztán az alsó kezünkkel magunkhoz veszünk. A szentostyát vagy a pap előtt vagy egy lépéssel jobbra vagy balra lépve magunkhoz kell vennünk az áldoztató szeme láttára.
Templomunkban sajnos többen nem tartják be azt az ősi szokást sem, ami máig előírás, hogy az áldoztató szavaira: „Krisztus Teste”, hallhatóan és világosan válaszolni kell, hogy „Ámen”, ami annyit jelent, hogy „Hiszem! Úgy van! Valóban!” Aki ezt nem teszi, hivatalosan nem  lenne szabad megáldoztatni. Erre szeretnénk mostantól jobban odafigyelni.
A béke átadásakor elmaradó kézfogás nem jelenti, hogy faarccal kell egymás mellett lennünk. Kézfogás helyett egymásra tekinthetünk, és egy mosollyal mondhatjuk, hogy „Béke veled!”.
A teljes hivatalos kiadvány ITT érhető el.
PAX!
Márton atya
MKPK rendelkezései a koronavírus járvány megelőzésével kapcsolatban