Kedves Testvérek!

2013-ban kezdődött plébániánkon az a hagyomány, hogy Advent 1. vasárnapjától (idén november 27-től) közösségünkben útjára indul a szállást kereső Szent Család képe, és “bekopogtat” otthonainkba. Minden “otthon” (családosok, egyedülállók, nyugdíjasok stb.) bekapcsolódhat ebbe a “szent vendégjárásba”, amikor 3 naponként egy új családhoz vándorol a Szent Család képe, Szenteste a Pásztorjáték idejére pedig a kép visszatér a templomba.

Kiváló alkalom ez a nyitottságunk, evangéliumi vendégfogadásunk gyakorlására, olyanok felé is megnyitva ajtónkat, akik talán kevésbé ismerősek, de hétről hétre együtt imádkozunk a templomban. (Zsidókhoz írt levél 13,2: “A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat láttak vendégül.”)

Gyakorlati tudnivalók:

o   Első nap: A család/egyén az esti órákban (megbeszélt időpontban) fogadja otthonában azt a családot, aki hozzájuk viszi a képet. Rövid (10-15 perces) imádságos együttlét közösen a Szent Család kép körül, majd egyeztetés alapján folytatható kötetlen beszélgetéssel. (Sütés-főzés, vendéglátás nélkül.) Egy gyertyát, Szentírást, és énekes könyvet érdemes előkészíteni.

o   Második nap: A kép a fogadó családnál marad, aki esti imáját a kép körül (akár a szálláskeresésről elmélkedve) végezheti.

o   Harmadik nap: A család továbbviszi egy másik családhoz a képet, ahol az első nap estéjéhez hasonlóan együtt imádkoznak.

Az együttlét időtartama és formája kötetlen, ez a családokra van bízva, de az imádsághoz, elmélkedéshez szabadon felhasználható imaszövegeket a képpel együtt küldünk. Ha egy család fogadja vagy viszi tovább a képet, akkor természetesen nem kell ragaszkodni ahhoz, hogy a család minden tagja ebben részt vegyen (bár ez nagyon szép, ha lehetséges), mivel a családtagok között a vallás gyakorlásában lehet különbözőség. Ebben legyünk megértőek.

A csatolt többféle imaszöveg csak ajánlat, ezeket szabadon el lehet hagyni és szabadabb közös imádságot meg lehet beszélni. A találkozó családok célszerű, ha előre egyeztetik a találkozás időpontján és helyén túl az ima körvonalait is az alábbi szempontok szerint: pl. a gyermekek kora, türelme, a közösen ismert énekek, hogy ki olvasna föl szívesen?, a találkozás hossza stb.  Azt is jelezzétek egymásnak, ha valakinek nehézséget okoz a másik családhoz eljutni, (pl. autó híján). Jó alkalom ez a családoknak, hogy egymást mélyebben megismerjék, egymás iránti szeretetüket, elfogadásukat kifejezzék.

A jelentkezés módja:

Online az alábbi linken elérhető táblázat kitöltésével (lehetőleg még novemberben, de lehet később is csatlakozni):

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1vlytEX_Fjq6Xkkc7cU7gXd_DxOgk_FxQhNisXiSpi1A/edit?usp=sharing

Amennyiben valaki esetleg betegség miatt a vállalt napon nem tudja fogadni a másik családot, lehet időpontot cserélni, vagy esetleg kültéren megoldani az átadást.

Szeretettel:

Márton atya és a Hoffer család (Hoffer Gergő: 30/509-19-85)

Szállást keres a Szent Család 2022