2013-ban kezdődött plébániánkon, hogy Advent 1. vasárnapjától közösségünkben útjára indul a szállást kereső Szent Család képe, és “bekopogtat” otthonainkba. Minden “otthon” (családosok, egyedülállók, nyugdíjasok stb.) bekapcsolódhat ebbe a “szent vendégjárásba”, amikor 3 naponként egy új családhoz vándorol a Szent Család képe, Szenteste a Pásztorjáték idejére pedig a kép visszatér a templomba. Kiváló alkalom ez a nyitottságunk, evangéliumi vendégfogadásunk gyakorlására, olyanok felé is megnyitva ajtónkat, akik talán kevésbé ismerősek, de hétről hétre együtt imádkozunk a templomban. (Zsidókhoz írt levél 13,2: “A vendégszeretetről meg ne feledkezzetek, mert ezáltal egyesek – tudtukon kívül – angyalokat láttak vendégül.”)

Gyakorlati tudnivalók:

o   Első nap: A család/egyén az esti órákban (megbeszélt időpontban) fogadja otthonában azt a családot, aki hozzájuk viszi a képet. Rövid (10-15 perces) imádságos együttlét közösen a Szent Család kép körül, majd egyeztetés alapján folytatható kötetlen beszélgetéssel. (Sütés-főzés, vendéglátás nélkül.) Egy gyertyát, Szentírást, és énekes könyvet érdemes előkészíteni.

o   Második nap: A kép a fogadó családnál marad, aki esti imáját a kép körül (a szálláskeresésről elmélkedve) végezheti.

o   Harmadik nap: A család továbbviszi egy másik családhoz a képet, ahol az első nap estéjéhez hasonlóan együtt imádkoznak.

Az együttlét időtartama és formája kötetlen, ez a családokra van bízva, de az imádsághoz, elmélkedéshez szabadon felhasználható imaszövegeket a képpel együtt küldünk. A csatolt többféle imaszöveg csak ajánlat, ezeket szabadon el lehet hagyni és szabadabb közös imádságot meg lehet beszélni. A találkozó családok célszerű, ha előre egyeztetik a találkozás időpontján és helyén túl az ima körvonalait is az alábbi szempontok szerint: pl. a gyermekek kora, türelme, a közösen ismert énekek, hogy ki olvasna föl szívesen?, a találkozás hossza stb.  Azt is jelezzétek egymásnak, ha valakinek nehézséget okoz a másik családhoz eljutni, (pl. autó híján). Jó alkalom ez a családoknak, hogy egymást mélyebben megismerjék, egymás iránti szeretetüket, elfogadásukat kifejezzék.

A jelentkezés módja:

Minden évben november közepén megadjuk a linket melyen keresztül jelentkezni lehet, vagy a templomban a padok mögötti papír jelentkezési lapon november 30-ig.

Azok részére, akik papír alapon jelentkeznek, e-mailben (vagy ha nincs e-mail címük akkor telefonos egyeztetés útján) juttatjuk majd el a résztvevők sorrendjét és elérhetőségeit. Ez alapján lehet egymást keresni és a részleteket megbeszélni.

A jelentkezők számától függően több képet is tudunk indítani. Kérjük, hogy lehetőleg időrendben töltsé(te)k föl az időpontokat! (Lehet egymással egyeztetés után cserélni.)

Letölthető mellékletek:

Bábjáték – A Megváltó születésének hírül adása

A szállást keres a Szent Család szertartása

A Szent Családkép befogadása (rövid)

A Szent Családkép fogadása (hagyományos imaszöveg)

A Szent Családkép befogadása (új változat)

Szeretettel:

Márton atya és Hofferné Orsi

Szállást keres a Szent Család