A keresztség az első és legfontosabb szentség, amely megnyitja az utat a többi szentség felé. Általa az ember megszabadul az áteredő bűntől, újjászületik Isten gyermekeként, és az Egyház tagja lesz. A gondos keresztény szülők gyermeküket a születést követően minél előbb megkeresztelik.

A keresztelési kérelmet a plébániai irodán lehet jelezni, ahol egy jelentkezési lapot adunk. Ennek kitöltése után a szülők a plébánost keressék (mobilszámán), hogy egy személyes találkozást megbeszéljenek vele a keresztelés részleteit illetően.

A tervezett időpont előtt legalább egy hónappal kérjük a keresztelés bejelentését.

Templomunkban a kereszteléseket vasárnap, a 10 órakor kezdődő szentmisék után tartjuk, de ettől eltérő időpontot is meg lehet beszélni indokolt esetben.

A keresztelés ingyenes.

Ki lehet keresztszülő?

Keresztszülő az lehet, aki tizenhatodik életévét betöltötte, katolikus, volt elsőáldozó és bérmálkozott. Aki más keresztény felekezethez tartozik vagy nem volt elsőáldozó vagy bérmálkozó, a „keresztség tanúja” lehet.

Nem tudunk alkalmas keresztszülőt találni. Most mihez kezdjünk?

A keresztség kiszolgáltatásához nem szükségszerű keresztszülőt választani. Keresztszülő hiányában vagy a „keresztség tanújával” is megtörténhet a keresztelés.

Hány keresztszülője lehet a gyermeknek?

A gyermeknek csak egy keresztapja és egy keresztanyja lehet, vagy közülük csak az egyik.

Bővebb információ a keresztelésről

Keresztelés