Az eredeti orgona dr. Spett Ferenc ajándéka volt, 1909. március 14-n szentelték fel. Egy manuál + pedálműves, pneumatikus, lábfújtatású Rieger orgona volt.
Hat regisztere:
Subbass 16′ a pedálban,
Principal 8′,
Bourdon 8′,
Salizional 8′,
Oktav 4′ (a Principal transzmissziója, azaz ugyanazon sípok szólnak),
Dolze 4′ (a Salizional transzmissziója),
Superoktav 2′,
Mixtura.
A játszóasztal a karzat közepén, a sípház előtt helyezkedett el. Az orgonát 1989-91 között jelentősen bővítették. Elektromos fújtatás készült, és újabb pedál regisztereket kapott (Oktavbass 8′, Choral 4′), pozitívművel lett kiegészítve (Koppelflöte 8′, Rohrflöte 4′, Spitzflöte 2′, Sesquialtera, Zimbel). Ezért új, kétmanuálos játszóasztal került a régi helyébe, mely elektromos hengert és regiszter-kombinációt tartalmazott, de megmaradt a pneumatikus traktúra. A pozitívmű sípjai középre, a régi játszóasztal helyére kerültek, áttörve a karzat korlátját, kicsit előre és lelógatva, modern megformálású dobozba, mely harmonizál az eredeti Rieger sípházzal. Az új játszóasztal a régi sípház mellé, a feljárattal átellenes oldalra került. 2012-ben három új sípsorral lett bővítve a hangszer: Quint 10 2/3′ a pedálban, Gemshorn 8′ és Oboa 8′ a pozitívművön. Az új sípok az eredeti Rieger sípházba kerültek, mivel hátrafelé a torony alatti boltíves részben még volt alkalmas szabad hely.
Az így 18 regiszteressé váló orgona hangja a nagy, ünnepi szertartásokon még mindig kevésnek bizonyult. Maga a pneumatikus vezérlés is számos hibát és gyengeséget, valamint a megszólalás jelentős késését, pontatlanságát okozta. Ráadásul egy farontó bogár kikezdte a játszóasztal pneumatikus részeit. A modern, XXI. századi technikai lehetőségeket felhasználva, és a sípos orgonát megtartva 2016-ban újabb jelentős felújítás és bővítés zajlott le. Három manuálos játszóasztal került a karzatra (oldalával a szentély felé fordítva), teljes egészében digitális, számítógépes vezérléssel. Az akusztikus regiszterek változatlanul szólnak, de a traktúra is digitálisra lett cserélve, ami a lehető legprecízebb és legmegbízhatóbb átviteli rendszer. Mellettük a számítógép 60 digitalizált sípsor élő hangját képes megszólaltatni, egy speciálisan ide tervezett hangrendszeren keresztül (2x750W + 2x500W hangfalak, digitális erősítővel). Az akusztikus és szoftveres regiszterek összhangja adja a hangszer pompás, harmonikus zenei képét. A modern játéktechnikai segítőkkel (512 soros setzer-memória, programozható henger, digitális redőny, hangolás, érintőképernyő, beépített vetítőrendszer, kántormikrofon) kiegészített játszóasztal koncertekre és egyházzenei áhítatokra is alkalmassá teszi az orgonánkat, mely Budapest legmodernebb és egyik legnagyobb hangszere, melyet saját orgonagyárunkban építettünk!
Rieth József (Hozé)
Orgonánkról